Słodkowodne ryby nie mają dość dużo omega3 - można je jadać dla innych zalet (np.wartościowego białka i witamin), ale nie po to, by uzupełnić o3. EPA i DHA są w tłustych rybach zimnowodnych w największej ilości - trzeba sobie doczytać, w jakich gatunkach najwięcej, bo rozpiętość jest znaczna. Jeśli jadamy te najzasobniejsze w o3, to możemy to [...]
[...] ten z perilli, lnicznika i orzechow włoskich?) Czy tylko na surowo? I dlaczego polecasz tak bardzo olej kokosowy? Dziś krążyłam też po aptekach i znalazłam coś chyba z omega3, więc może uda mi się kupić, bo w promocji nawet ;D. +Miska z dziś (kupiłam w ogóle wagę kuchenną, nie wiem właściwie po co, ale w sumie sprawdziłam jak to wyszło w [...]
W pestkach z dyni w umiarkowanej ilości nie ma nic złego, ale masz w diecie mało tłuszczy omega3, warto by na co dzień wrzucić więcej, żeby była właściwa proporcja omega3 do omega6: http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje Pozdrawiam.
[...] z oliwek - Czy nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych może szkodzić ? (Cz.I) - Czy nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych może szkodzic ? (CzII) - Olej rybi (omega3) - badania - 10 powodów dla których warto suplementować oleje rybne - Omega 3 - Mózg tak bedzie prościej wybierz najważniejsze tmaty bo ksiąke można byłoby napisać
[...] http://nutritiondata.self.com/ http://mamzdrowie.pl/kalorie/ http://www.niam.pl/pl/produkty/ Zmieniony przez - wsaddd w dniu 2015-01-04 12:57:15 Ale ja zadnych wartości sam nie wpisywałem, wszystko jest w bazie, wiec jak moglem sie pomylić? Wiem, ze omega3 nie dostarczam w sensownych ilościach, dlatego planuje zakupić w formie suplementu
Omega 7 i 9 organizm potrafi sam syntetyzować w razie potrzeby, tak że nie zawracałbym sobie tym głowy. Właściwy stosunek kwasów nasyconych,jednonienasyconych i wielonienasyconych - 1:1:1 lub 1:2:1 dla jednonienasyconych. Omega3 do 6 - można i 1:1 jak ktoś stać, ale wystarczy 1:4 Osobiście dbam o w/w proporcje intuicyjnie, nie przeliczam... myślę [...]
Na przyszłość olej ten suplement Omega3, jest zupełnie nie opłacalny. Chyba, że codziennie jesz ryby. Żeby odczuć działanie kwasów omega3 musisz dziennie spożywać między 2 a 3 gramy co się równa 10 kapsów suplementu olimp-u, zupełnie nie opłacalne. Kup sobie olej linany 500 ml kosztuje cię około 25 PLN i codziennie pij 10ml, w 100ml masz 46 [...]
[...] bylo wczesniej najlepszym sposobem jest wlaczenie do jadlospisu tlustych ryb jak makrela, losos, sledz i obnizenie kwasow omega 6 w diecie - wtedy dodatkowa suplementacja omega3 nie musi byc konieczna jak chcesz mozesz dodac tran lub omega3 w kapsulkach w nietrenigowe mozesz zmniejszyc kalorycznosc, mozesz tez dac wiecej tluszczy kosztem [...]
[...] Tak siemię, jak i olej lniany mają pozytywne właściwości, tylko z olejem trzeba uważać, jaki się kupuje. W skrócie - olej to zdrowe tłuszcze omega3, a nasionka - rozpuszczalny błonnik (ważny dla zdrowia jelit i flory bakteryjnej), przeciwutleniacze i inne pożyteczne związki. Lepiej by było kupić siemię o dużej [...]
[...] sobie :) nie twierdze, ze tluszcze w diecie sa nie wazne tylko sama suplementacja kolegi jest troche nonsensowna ... zdecydowanie wolalbym: oliwa z oliwek extra virgin + omega3 w tabsach + olej MCT a dla chetnych mozna dodać olej lniany/konopny: choc maja troche trudno dostepne omega 3 w sobie i sporo omega 6 zaburzajacych proporcje tluszczów [...]
[...] do każdego posiłku wrzucić cośkolwiek z warzyw i owoców. Mleko lepsze tłustsze - 2 lub 3,2%. Zamiast serka wiejskiego lepiej jeść twaróg, ale da się przeżyć. Brakuje źródeł omega3 - ryby, olej lniany, orzechy włoskie... http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje No i zmień makro, tak jak pisałam wcześniej [...]
[...] nie aż tyle co dzień (najwyżej połowę z tego), bo mają dużo omega6 i całkiem popsują proporcje kwasów tłuszczowych - a to nie służy redukcji. Na co dzień powinno być więcej omega3 (ryby, olej lniany, orzechy włoskie, olej rzepakowy), a omega6 trzeba ograniczać, bo są i w mięsie i w jajkach i innych produktach przemysłowej produkcji... [...]
Tomaso słonecznika unikamy w diecie nie dla tego że ma dużo kalorii bo w tym niema nic złego tylko dlatego że ma bardzo nie korzystny stosunek omega 6 do omega 3, właściwie nie zawiera w ogóle omega3 a bardzo dużo omega 6
[...] glikemiczny a w tluszczach powinny dominowac kwasy wielonienasycone Nie nalezy jednak jesc zbyt duzych dawek omega 6 poniewaz w nadmierze sa szkodliwe i znosza dobroczynne dzialanie omega3 Stosunek N6 do N3 powinien byc jak 4:1 (np. olej slonecznikowy ma prawie same omega6, polecam natomiast olej lniany ktory sklada sie glownie z omega 3) hehe
[...] nasza dieta zwykle obfituje w omega 6. Ważen jest to żeby w naszej diecie pojawiała się równiez omega 3, dlatego dobrze jest wybierać też produkty które mają lepszy stosunek omega3:6 niż orzechy ziemne. Orzeszki ziemne mają z tego co pamiętam największy udział omegi 6 w stosunku do omegi 3 (wśród orzechów), dlatego ich nei polecamy. Zdecydowanie [...]
[...] ALA masz najwięcej w oleju lnianym - pytaj w aptece o "budwigowy" lub o olej lniany o dużej zawartości omega3, bo nie każdy olej lniany się nadaje jako źródło ALA, gdyż część olejów na rynku jest produkowanych ze zmodyfikowanych odmian lnu, bogatych jedynie w omega6. Tak, jak [...]
Nikt nie zachwala oleju z pestek winogron. Zawiera ogromne ilosci omega 6, ktore bardzo latwo dostarczyc. A urzymanie odpowiednich proporcji miedzy omega3 a omega 6 nie jest latwe.
[...] tam niezbyt wiele, ale kiedyś nie polecali jedzenia Łososia codziennie. Nie wiem jak teraz. A co do oleju lnianego - nie wiem, co gorsze: brak dostatecznej ilości kwasów omega3 w diecie czy ryzyko związane ze złym przechowywaniem?... Moim zdaniem pierwsza opcja, tym bardziej, że jak napisałam - zepsuty olej da się poznać po smaku. Po prostu [...]
[...] tam niezbyt wiele, ale kiedyś nie polecali jedzenia Łososia codziennie. Nie wiem jak teraz. A co do oleju lnianego - nie wiem, co gorsze: brak dostatecznej ilości kwasów omega3 w diecie czy ryzyko związane ze złym przechowywaniem?... Moim zdaniem pierwsza opcja, tym bardziej, że jak napisałam - zepsuty olej da się poznać po smaku. Po prostu [...]